Reglementările legale privind utilizarea dronelor se modifică periodic pentru a face față evoluției tehnologice, dar și din cauza situațiilor neprevăzute în regulament. După incidentul Gatwick, al doilea aeroport ca și mărime din Marea Britanie, în care au fost anulate aproximativ 1000 de zboruri și au avut de suferit peste 140,000 pasageri legislația europeană s-a înăsprit. De la înregistrarea dronelor, înmatricularea dronelor și până la obținerea unui certificat de pilot de dronă, toate aceste detalii au fost puse în vigoare pentru siguranța celor din jur.

Clasificarea dronelor și a zborurilor

Dronele se clasifică în funcție de greutatea lor:
C0 – greutatea sub 250 g (aici intră și dronele construite, care au aceeași greutate);
C1 – greutatea până în 900 g;
C2 – greutatea până în 4 kg;
C3 și C4 – greutatea până în 25 kg (în această categorie intră și dronele construite, care au aceeași greutate).

În concordanță cu categoriile de mai sus, s-au format și subcategorii care definesc scenariile de zbor sau clasele de operațiuni. Ele sunt următoarele:
A1 – include categoriile C0, C1 și dronele construite în privat (dronele din această subcategorie pot zbura și în scenariul A3);
A2 – aici intră dronele din C2 (la fel, aici pot zbura și dronele din A3);
A3 – cuprinde clasele C3 și C4.

Desigur, există și clasificări în funcție de tipurile de zbor efectuate cu dronele. Acestea sunt: Deschise, Specifice, Certificate. Aceste categorii de zboruri au fost definite în funcție de riscurile pe care le implică și de caracterul lor.

Înregistrarea dronelor

Indiferent de greutatea dronei, dacă aceasta nu este o jucărie și are cameră foto/video atunci drona trebuie înregistrată pe platforma Autorității Aeronautice Civile Române (AACR). Fiecare dronă pe care o deții și pe care o folosești trebuie înregistrată pe site-ul menționat mai sus, iar în urma acestui proces se primește un cod unic de identificare — cod pe care îl vei afișa pe dronă.

Certificatul de pilot

Pentru utilizatorii de drone cu o greutate mai mare de 250 g se impune obținerea unui certificat de pilot. Procesul de aplicare și testare se desfășoară în întregime online și este gratuit. Informațiile pe baza cărora este alcătuit examenul se obțin de pe platforma AACR. Întrebările pentru acest test sunt de tip grilă cu o singură variantă corectă și certificatul se obține dacă ai răspuns corect la cel puțin 75% din întrebări. În caz de nereușită, examenul se poate relua după 24h. De menționat e și faptul că există 2 tipuri de certificate: pentru clasele A1/A3 și pentru clasa A2.

Condiții de zbor

Pentru fiecare clasă de drone și scenariu de zbor există restricții specifice, gândite pentru a minimaliza riscul accidentelor și pentru a îi proteja pe cei neimplicați în această activitate. Așadar, condițiile de zbor sunt următoarele:
C0 și construcție privată – este permis zborul deasupra oamenilor neimplicați, dar ar trebui evitat pe cât posibil. Mai mult decât atât, zborul deasupra mulțimilor este interzis;
C1 – zborul deasupra oamenilor neimplicați nu este interzis, dar trebuie redus la minimum. În plus, și această clasă are interzis zborul deasupra mulțimilor de oameni;
C2 – zborul deasupra oamenilor neimplicați este interzis și trebuie păstrată o distanță orizontală față de aceștia de minim 30 m (deși poate fi redusă până la 5 m dacă drona are activată funcția “low speed”;
C3, C4 și construcție privată – aceste clase ar trebui să zboare la distanță față de persoane, în afara zonei urbane la cel puțin 150 m distanță.

Pe lângă această segmentare a condițiilor de zbor, există și câteva reguli care se aplică tuturor dronelor. Este interzis survolul în zona instituțiilor oficiale precum parlament, ambasade, unități militare etc. Dreptul la intimitate și viața privată trebuie respectat, așa că este interzis să survolezi, fotografiezi și filmezi deasupra proprietăților private.

Un alt lucru important de menționat este faptul că, dacă drona pe care o folosești cântărește peste 20 kg, este obligatorie încheierea unei asigurări față de terți.

banner_home2
ZLRC SG 906 MAX

Primii pași după achiziționarea unei drone

Indiferent de alegerea pe care o faci după ce ai citit articolul 5 lucruri pe care trebuie să le știi înainte să îți cumperi o dronă (exceptând dronele considerate jucării), va fi necesar să te pui în temă cu legislația în vigoare și să respecți indicațiile autorităților. Fie că este trebuie doar să înregistrezi drona pe platforma AACR, să îți iei certificatul de pilot sau să obții o asigurare, toate informațiile sunt disponibile online în mod gratuit și sunt ușor de accesat. Întreaga legislație care se aplică în România poate fi consultată aici.

Condițiile de zbor care trebuiesc îndeplinite nu sunt dificile, iar regulamentul este explicit, așa că merită să îți investești timpul și să te familiarizezi cu ele pentru a nu întâmpina probleme cu autoritățile la momentul zborului. Asigură-te că ai luat toți pașii necesari pentru siguranța ta și a celor din jur. Dacă totuși preferi o dronă care să nu fie condiționată de reguli și certificate, optează pentru o dronă mini.

Alătură-te listei de așteptare Te vom informa când produsul revine în stoc. Te rugam introdu o adresă de email validă.
X